Søndagskaffe og hjemmebag skubber ensomheden væk

Hver første søndag i måneden bliver ensomheden udfordret, for Selvhjælp Fredericia-Middelfart inviterer til kaffe og samvær med hjemmebagte boller.

 (Christina Olesen ( t.v.) og Alice Kjær inviterer til Søndagskaffe for dem, der har lyst til at komme lidt ud og møde nogle mennesker. I øjeblikket er der kun Alice Kjær samt én anden tovholder til at få arrangementerne til at lykkes, så skulle der være nogen, der har lyst til at hjælpe til, så man mere end velkommen til at kontakte Selvhjælp Fredericia-Middelfart. Foto: Mia Harm Madsen)

 Middelfart: Ingen skal sidde alene på en søndag. Derfor inviterer Selvhjælp Fredericia-Middelfart til søndagskaffe hver første søndag i måneden, og første gang er nu på søndag den 3. november i Østergades Forsamlingshus i Middelfart.

 Søndagskaffe er et initiativ, der har eksisteret siden 2015, men det blev lukket ned i sommer.

Nu åbner det igen, og hos Selvhjælp Fredericia-Middelfart håber man, at rigtig mange har lyst til at være med, så ensomheden kan skubbes væk.

- For nogle er det svært at erkende, at det er svært at være alene, og måske har de affundet sig med det, men man kan mærke efter igen, for ensomhed øger blodtrykket og giver depression, forklarer Christina Olesen, der er daglig koordinator i Selvhjælp Fredericia-Middelfart.

- Det kan være livsforandringer, der gør, at man pludselig bliver ensom. At man er stoppet på arbejdesmarkedet, at en ægtefælle dør, eller at familien flytter langt væk, forklarer Alice Kjær, der er tovholder på søndagskaffen og som forøvrigt lover at lave hjemmebagte boller til de fremmødte til arrangementet.

For hjemmebag kan noget særligt:

- Det dufter, og for nogle mænd, der har mistet deres kone, er det duften af "hjem", forklarer Christina Olesen, der også har set, at hjemmebag faktisk gør det nemmere at få skuldrene ned og slap

pe af i mødet med nye mennesker.

Søndag er svær

Søndagskaffe er søndagskaffe, fordi søndagene ofte er den dag på ugen, hvor det er sværest at være alene.

- Førhen var søndag den dag, man mødtes med familien, eller hvor man spiste middag sammen, så søndag kan godt føles ekstra ensom, forklarer Alice Kjær.

Kaffe-arrangementerne vil nogle gange være kaffe, boller og snak, mens der andre gange vil være et oplæg eller et foredrag af en slags.

- Det kan være gode historier, rejseoplevelser eller foreninger i områder, der gerne vil fortælle om deres arbejde. Vi tager gerne imod idéer fra folk, der gerne vil komme og hold et oplæg, siger Alice Kjær.

Kaffe-arrangementerne må nemlig gerne indeholde noget, man kan snakke om efterfølgende.

Det kunne også være ture ud af huset, men det vil tovholderen lade være op til deltagerne selv at finde ud af, hvad deres sammenhold skal bestå af. Det vigtigste er, at der er nogen at gøre noget med.

- Vi vil gerne lave nogle traditioner som for eksempel en julefrokost, for så sker der noget af det, man før har været vant til i sit liv. Man har jo været vant til at tage til julefrokost med sine kolleger, men når man ikke går på arbejde mere, så slutter det, siger Alice Kjær.

Når isen er brudt

Når først isen er brudt, har Alice Kjær flere gange set, at ensomheden også forsvinder.

- Nogle finder ud af at mødes privat efter at have mødt hinanden til søndagskaffe. Det handler om at få folk til at fortælle historier. Alle har en historie at fortælle. Måske især om det, der skete i gamle dage, fortæller hun.

Søndagskaffe finder sted hver den første søndag i måneden i Østergades Forsamlingshus i Middelfart fra klokken 14.30 til 16.30. Det koster 25 kroner at deltage, og af hensyn til Alices hjemmebagte boller kræver det en tilmelding. Det kan ske på telefon 7210 6773 eller på mail sekretaer@famiselvhjaelp.dk .

Søndagskaffe er for alle, der har lyst til at deltage.