Pårørende har brug for støtte fra frivillige

Lene Dalsgaard Nielsdatter

Den frivillige sociale forening Selvhjælp Fredericia-Middelfart efterlyser frivillige til et projekt, der har fokus på at støtte pårørende til livstruende eller livsforandrende sygdomme.

Fredericia: Nogle har brug for én, der kan sidde hos deres demente mand eller hustru, mens den pårørende tager til frisør eller ud at handle. Eller at nogen tager den sygdomsramte med på tur. Andre har brug for hjælp til hverdagens opgaver. Fælles for de pårørende, som allerede nu har kontaktet Selvhjælp Fredericia Middelfart, er, at de har brug for en form for aflastning og støtte. Derfor søger den frivillige sociale forening nu frivillige, der har mod på at aflaste og hjælpe pårørende til borgere, der er ramt af livstruende sygdomme og sygdomme, der giver emotionelle og fysiske forandringer så som sklerose, hjerneskade, Parkinsons og Alzheimers.

 

- Det er hårdt at være pårørende. Det kan blive som et fængsel for den pårørende, der kan have svært ved at komme ud af døren og få ordnet ærinder eller bare få tid til sig selv, siger Rikke Rodam, projektkoordinator Selvhjælp Fredericia Middelfart, og tilføjer:

- Omverdenen glemmer også lidt den pårørende. Man spørger til, hvordan det går med den syge, men mange glemmer at spørge til, hvordan det går med den pårørende.

Selvhjælp Fredericia Middelfart har netop for at sætte fokus på de pårørendes behov for støtte igangsat det fireårige projekt 'Støt en pårørende'. Et projekt, der har til formål at forebygge, at de pårørende selv bliver syge.

Støt en pårørende

Projektet tilbyder udover aflastning og hjælp i hjemmet støtte i form af samtalegrupper, ene-samtaler og arrangementer for de pårørende. Og Selvhjælp søger frivillige til både aflastning og hjælp i hjemmet, til at igangsætte samtalegrupper og til ene-samtaler. Selvhjælp Fredericia Middelfarts to projektkoordinatorer har været forbi Social- og sundhedsskolen på 6.Julivej for at fortælle om projektet og opfordre de studerende til at melde sig som frivillige.

Projektkoordinatorerne stiller dog ikke krav til, at frivillige skal have sundhedsfaglige kompetencer.

- Man kan sagtens have faglige kompetencer, men det er ikke et krav. Det vigtigste er, at man har menneskelige kompetencer. Det handler om, at man er god til at lytte - og at man kan sætte sig selv i baggrunden, siger projektkoordinator Christina Olesen og fortsætter:

- Det er ikke et kommunalt tilbud til de pårørende. Vi er frivillige. Det har den force, at det er et ligeværdigt møde mellem mennesker - mellem den pårørende og den frivillige.

Klædt på til opgaven

De to projektkoordinatorer tager en individuel samtale med alle, der har lyst til at blive frivillig, så de kan pejle sig ind på, hvilke opgaver og pårørende der vil være bedste match for både frivillig og pårørende.

- Som frivillig skal man kun løse opgaver, man føler sig tryg i, siger Christina Olesen og tilføjer:

- Vi klæder de frivillige på ved at give dem kurser. Vi tilbyder også supervision og fælles arrangementer, hvor de kan sparre og netværke med de andre frivillige.

Da opgaverne har med mennesker at gøre, kræver den frivillige indsats stabilitet, så man forpligter sig som frivillig til mindst tre måneder. Skal man som frivillig yde aflastning i hjemmet, har de frivillige dog frihed til selv at aftale med den pårørende, hvor ofte man skal komme. Interesserede kan henvende til hos Selvhjælp Fredericia Middelfart.