Skip to main content

Fakta og historie

SELVHJÆLP FREDERICIA-MIDDELFART BLIVER TIL

I oktober 1989 oprettede Poula Brahe sammen med en gruppe frivillige en selvhjælpsforening i Fredericia, og i 1990 startede Selvhjælp selvhjælpsgrupper for borgere bosat i Fredericia Kommune. Selvhjælp Fredericia blev langsomt til en bæredygtig organisation med tilholdssted i Fynsgade. Fra 2000 fik Selvhjælp eget kontor i Frivilligcenter Fredericias lokaler i Krackes Gaard på Vendersgade. I november 2021 er Selvhjælp flyttet med Frivilligcenter Fredericia til Fredericia Sundhedshus. Fra 2003 blev Selvhjælp udvidet til også at omfatte borgere bosat i Middelfart Kommune og blev derefter Selvhjælp Fredericia-Middelfart. Vi har i dag også fælles lokaler med Frivilligcentret i Middelfart i Teglgårdsparken. 

HVORDAN OPSTOD IDEEN OM SELVHJÆLPSGRUPPER?

De første selvhjælpsgrupper startede i USA i 1930´erne. Det var AA (Anonyme Alkoholikere), der udviklede samtalemetoden, hvor man mødes i grupper og taler i runder. 

I Danmark har selvhjælpsgrupperne en anden central baggrund, nemlig patientforeningerne, som udover politisk engagement, også opretter patient, -pårørende- og netværks- eller støttegrupper. Vi bliver i dag mere og mere vant til, at man tænker patienten med som en vigtig medspiller i forhold til behandling af sygdom, og hvordan man kan blive bedre til at tackle livet med sygdom, smerte og lignende. Men sådan har det ikke altid været. 

Selve begrebet selvhjælpsgrupper blev første gang præsenteret i regeringens forebyggelsesprogram i 1985, som var foranlediget af WHO´s kampagne "Sundhed for alle år 2000". I kampagnen hed det, at: "selvhjælpsgrupper er et enkelt og bredt tilgængeligt forebyggende redskab". 

I Danmark blev denne kampagne introduceret af blandt andre embedslæge Vagn Christensen fra Ringkøbing, som også skulle blive en af pionererne i forhold til selvhjælpens udbredelse herhjemme. Til et foredrag i Sdr. Bjert og Sdr. Stenderups (Kolding) husholdningsforening om emnet "Livsvilje som middel mod sygdom", nævnte han selvhjælpsgrupper som et led i denne tendens. Lisbeth Bonde Pedersen, der var formand for husholdningsforeningen, og som var med til foredraget, var med til at sprede ideén over hele landet med mange foredrag, udgivelser og personlig vejledning til alle interesserede. Hun fik med støtte fra Undervisnings- og Socialministeriet igangsat et forsøgsprojekt om at få selvhjælpsgrupper i gang. 

I 1987 startede de første selvhjælpsgrupper i Kolding. I 1988 var der 40 selvhjælpsinitiativer på landsplan, i 1991 var der 80 med 1000 grupper, og i 1996 var der 94 foreninger med 1541 frivillige. 

LOGO 

I 2008 fik Selvhjælp Fredericia-Middelfart et nyt logo. Logoet er antaget af dels vores landsorganisation FriSe (Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark), dels en række selvhjælpsforeninger og Frivilligcentre på landsplan. Vi er altså et netværk af lokale individuelle foreninger, som har hver sit præg.

Logoets symboler er et hjerte og en pil, fordi det på den ene side er hjertet, der er vores udgangspunkt; de frivillige får ingen løn, men arbejder ud fra ønsket om at være til hjælp for mennesker, der har det svært. På den anden side symboliserer pilen den fremdrift, som vi tror på og erfarer, at vores borgere oplever, når nogen vil lytte til dem med hjertet. 

 

Teglgårdsparken, Middelfart

Hjertet og pilen i logoet

Sundhedshuset, Fredericia