EN AFKLARENDE SAMTALE
Inden man starter i et samtaleforløb eller i en selvhjælpsgruppe, finder der en afklarende samtale sted. Det kan være personligt eller pr. telefon. Her taler man med en frivillig eller lederen i selvhjælpsorganisationen om, hvad man ønsker.
Man får information om fx de frivillige, hvad selvhjælp er, tavshedspligt, og hvad der forventes af deltagerne i en selvhjælpsgruppe. På baggrund af samtalen, vurderer deltageren og selvhjælpsorganisationen, om selvhjælp er det bedste tilbud eller om der er andre tilbud, der passer bedre til deltageren.
VORES FRIVILLIGE
Vi prioriterer at inddrage frivillige i arbejdet, fordi det er noget andet at møde en frivillig end en professionel. De frivillige er der, fordi de brænder for sagen, og de kan møde deltagerne uformelt og i øjenhøjde. Der er tale om hjælp til selvhjælp med støtte fra engagerede og nærværende mennesker.
De frivillige, man møder i grupperne og samtalerne, er nøje udvalgt og kvalificerede til opgaven. Det kræver ingen særlig faglighed eller erfaring at blive frivillig i selvhjælpen. Det kræver derimod personlige kvaliteter og evner samt løbende uddannelse og sparring på arbejdet.
Nye frivillige kommer til samtale, inden de starter – her vurderer lederen af selvhjælp, om den nye frivillige er egnet til opgaven. De frivillige deltager i et introduktions -og oplæringsforløb. De får løbende træning i arbejdet i form af fx kurser, netværksmøder og supervision. Derudover får de løbende information.
PRINCIPPER I SELVHJÆLPEN
Vores principper i selvhjælpen er, at:
- Vi møder deltagerne der, hvor de er. Selvhjælpsarbejdet tager udgangspunkt i ens egen oplevelse af situationen, og i ens styrker.
- Der er tavshedspligt, og vi fører ikke journal.
- Vi er uafhængige af offentlige, behandlingsmæssige, politiske og religiøse interesser.